Waarom dit ras

Even een korte toelichting wie en waarom wij voor een hond en dit ras hebben gekozen.
Metta Sintsje v.d. Waterplaats (Famke)

 

Claske Beertje v.d. Mollehoeve (Silke)

 

Bauke

Wij Lenie en Henk hebben al vanaf het begin van ons trouwen huisdieren gehad waaronder (goudvissen, parkiet, dwergkonijn, cavia’s, dwergmarmotjes en katten). Uiteraard zijn er ook in die jaren 3 kinderen geboren onze dochter Sandra en zonen Mark en Gertjan. Omdat kinderen groot worden en dan ook hun eigen leven willen leiden, studeren, werken, samenwonen, trouwen en of alleen wonen hebben wij in de tussentijd (ik was meer als een jaar werkzoekende) de beslissing genomen om op zoek te gaan naar een hond en daarbij hebben wij goed na gedacht welk ras het moest worden. Het uitzoeken naar het ras heeft ruim een jaar geduurd en toen wij er uiteindelijk uit waren moest het de Friese stabij (of te wel Stabyhoun) worden.

Zo is onze 1e hond Froukje (bruin-wit) stabij-na met 8 weken bij ons gekomen zij is “geboren in Staphorst” bij een boertje die voor de laatste keer nog een nestje wilde hebben. Na een periode van ruim 4 maand zijn wij onze 2e hond Douwe (bruin-wit) Stabij-na tegengekomen “geboren in Bornebroek” in de wijk Slangenbeek waar wij woonden en wandelden met haar, contact gemaakt met zijn baas en begon het gekscherend om van hun samen puppy’s te hebben en is het bij ons gaan kriebelen.

Alleen is het anders gelopen en hebben wij Douwe met 8 maand geadopteerd omdat zijn baas door omstandigheden met werk, gezin geen tijd en aandacht meer kon geven. Hierdoor hebben wij nadat Froukje had haar 1e loopsheid heeft gehad de beslissing moeten nemen om het tweetal te laten helpen want we hadden genoeg aan 2 honden, uiteindelijk werken wij ook nog alle twee. De honden zijn opgegroeid met onze kinderen en 2 katten die wij al hadden, dit ging prima.

Douwe is ruim 10 jaar geworden alleen had een kwaadaardig gezwel die niet te verwijderen was en uiteindelijk er voor gezorgd heeft dat hij verlamd raakte waardoor wij hem moesten laten inslapen.  In de maanden daarna hebben wij de fokkersdag bezocht (in Zutphen) voor mensen die interesse hebben in een Stabijhoun- of Wetterhounpup en hierdoor uitgebreid kennis konden maken met dit ras en zijn wij tot de conclusie gekomen om ons in te schrijven voor een pup (reu) via de vereniging met de voorkeur bruin-wit, helaas worden er niet zoveel bruin-witte pups geboren dus hebben wij na een half jaar Bauke (bruin-wit) stabij-na opgehaald uit Friesland en is hij erbij gekomen.

Enkele maanden later kregen wij te horen dat er een pup beschikbaar was, alleen was dit niet meer nodig en hebben wij het laten omzetten naar een teef (bruin-wit). In 2015 begon ook onze Froukje te klungelen en na een ziekte (tia) van ongeveer 6 weken is zij zelf overleden, dus hebben wij de inschrijving in 2016 aangepast naar de kleur zwart-wit omdat het ons te lang duurde maar wel aangegeven dat onze wens teef bruin-wit nog steeds aanwezig was.

Na enkele weken zijn wij door de puppybemiddeling benaderd dat er een nestje was geboren en dat wij met de fokster mochten contacten hierover en was het ons gegund dat wij een pup mochten ophalen. Alleen direct daarna binnen 2 weken werden we gebeld met de vraag of wij nog steeds de wens hadden voor een teef (bruin-wit) en zoja waardoor wij Famke mochten/konden ophalen, dus je denkt we breiden het uit met 1 hond nee zijn het er 2 een volwassen teef (3 jaar en 1 mnd) en een pup van (8 weken) dus toen hadden we in een keer 3 honden.

Nu zijn wij weer enkele jaren verder en wachten op het moment dat onze wens uitkomt om van ons eerst gefokt nestje een teefje te behouden (kleur zwart-wit of bruin-wit doet er niet toe).

Zie onderstaande foto het resultaat om er in te geloven dat wensen uitkomen,,, pup (teefje) van ons 1e nest.

Aafke Claske v.h, Hengeler Hûs (Aafke)